Temat: Dyskusje konsolowe
W temacie pinga o grach na padach powstał troszkę offtop na temat konsol, a poprzedni temat o nich został usunięty, tak więc tworzę nowy ![]()
Na otwarcie - konsole przenośne. Szczerze mówiąc jestem rozczarowany. 3DS, ani pokazana niedawno Vita nie oferuje nic nowego, brakuje 'wow'.
3DS - zwykłe dodanie 3D do starej konsoli, widziałem ją na żywo i mnie trójwymiar nie zachwycił (choć w ogóle należę do przeciwników tej technologii). Wiadomo, potęga Ninny leży w grach, ale także w casualach, którzy nie potrzebują nowego-starego sprzętu. Ale i tak będzie się sprzedawać.
A co z Vitą? To samo. Postęp jedynie technologiczny, fajne rozwiązanie z smyraczkami na pleckach. Ale spodziewam się tego samego, co na PSP - odcinanie kuponów, a nie tworzenie nowych, interesujących marek. Do tego wymiary Vity są mało przenośne, po akumulatorze nie oczekuje rewelacji.
Tak więc co? Moim zdaniem smartfony. Głównie iPhone/iPod. Największa liczba aplikacji, najbardziej przenośne, tańsze gry, najszersze zastosowanie. Tylko dlaczego iOS? Zamknięta architektura, czyli największa cecha konsol. Nie ma takich zjawisk, jak na androidzie, który pod względem gier jest zupełnie nie trafiony - starsze modele telefonów ciągną twórców w dół, którzy chcą dostosować ich produkt do jak największej liczby użytkowników. No i jest jeszcze WP7, którego sam jestem posiadaczem, także zresztą oparty na zamkniętej architekturze. Niestety, ale na razie jest na niego mało gier, ale z czasem się to zmieni, m.in. dlatego, że tworzenie na niego gier jest niezwykle proste (XNA).
A jakie jest wasze zdanie?